1

Een 58-jarige man uit Boxtel is door de rechtbank veroordeeld tot 2.5 jaar cel vanwege het witwassen van 1 miljoen euro en internationale drugshandel.

De man werd vorige zomer aangehouden op de snelweg bij Oirschot waarna de politie in zijn vrachtwagen een miljoen euro aan contanten aantrof. De biljetten variërend van vijftig tot tweehonderd euro waren verpakt in plastic, verstopt in de cabine in een doos onder een plaat waarop een matras lag.

Hij verklaarde dat hij 3000 euro kreeg om de doos te vervoeren en dacht dat er 150.000 euro in zat. Hij gaf geen verklaring over de herkomst van het geld, ook zei hij niet aan wie hij het moest afleveren en wie de opdrachtgever was.

Handel in drugs

In de woning van de man werd 40 gram hennep en 9 gram henneptoppen aangetroffen, verpakt in een postpakket dat klaar was voor verzending. In september 2020 bleek de man een postpakket met 800 gram hennep en hasjiesj aangeboden te hebben bij een koeriersdienst met Italië als bestemming.

"De verdachte maakte zichzelf als vervoerder van het contante geldbedrag tot een belangrijke schakel in het witwasproces en had daarbij kennelijk geen ander doel voor ogen dan zijn eigen financiële gewin", aldus de rechtbank. "Het dossier van deze strafzaak bevat serieuze aanwijzingen dat het geld door hem naar Portugal moest worden gebracht."

Het internationale karakter van de criminaliteit rekent de rechtbank, de verdachte zwaar aan. Daarom is besloten om de man een celstraf van 2.5 jaar op te leggen.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

28-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.